Evolucija životinja i razvoj inteligencije kod životinjskih vrsta u budućnosti

    Svi znamo da su naši ljubimci pametni, pratimo ih svakodnavno u njihovom razvoju i u raznim situacijama koje prolazimo zajedno s njima i vjerujemo da je baš naš Floki najpametniji. U razgovoru s prijateljima i drugim vlasnicima pasa često čujemo kako su i njihovi ljubimci inteligentni, izvode razne vježbe i trikove, plešu, skaču, pjevaju, komuniciraju, sviraju. Eto, samo što ne govore i ne voze dronove.
Internet je pun raznih video uradaka u kojima možemo vidjeti sve ovo navedeno, a i puno više. Životinje koje rješavaju složene zadatke putem didaktičkih modela, slona Sudu koji slika, pse koji prolaze razne poligone, službene pse u zahtjevnim situacijama i stotine drugih životinja koje nas okružuju i svakodnevno oduševljavaju svojim vještinama i znanjem.
Nekada se pitamo koliko je njihovo znanje i kakve su im mogućnosti razvoja, koliko još mogu evoluirati kao vrste te kojom brzinom.
Čovjek je kao vrsta evoluirao zahvaljujući upotrebom oruđa i alata, stvaranjem jezika i trajnim čuvanjem podataka koji nam omogućuje postizanje stvari koje životinje još uvijek ne mogu, te je upravo jezik čovjekova prednost koja je najviše utjecala na ljudski intelekt i razvoj.
Psi imaju sposobnost komunikacije, pamćenja i razmišljanja, te su jedina vrsta koja koristi signal praćenja pogleda u komunikaciji s ljudima. Kitovi ubojice imaju vlastiti kompleksni jezik, dupini si međusobno daju imena, čimpanze imaju određenu vrstu socijalne inteligencije nalik na ljudsku, razumiju, koriste znakovni jezik u komunikaciji s ljudima, te oblike i simbole da bi prenijeli svoje ideje, a postoji još puno primjera komunikacije drugih vrsta.
Dokazano je da delfini znaju koristiti alat pa stručnjaci istiću da im je inteligencija toliko izražena da bi ih trebalo tretirati kao osobe s karakterom. Svinje su navodno inteligentnije i od psa, uče trikove, prepoznaju vlastita imena i njihova inteligencija se mjeri s inteligencijom djeteta od tri godine.
Postoji dokaz kod nekih vrsta i o kolektivnoj inteligenciji koja se prenosi generacijski te je istraživanje na golubovima pokazalo kako su se u jednom istraživanju iz generacije u generaciju poboljšavale zadane rute leta, odnosno svaka iduća generacija je usavršavala i skraćivala rutu, što ukazuje na generacijski prijenos znanja.
Inteligencija nije evoluirala pravocrtno kod svih vrsta i pojavila se nezavisno kod ptica i sisavaca.
Čovječanstvo je u posljednjih stotinjak godina zabilježilo rast inteligencije od oko 30 posto, za što bi bile potrebne tisuće godina prirodne evolucije, a razlog je, uz sve bolje uvjete života, sve logičnije razmišljanje i nove tehnologije.
Ako uzmemo u obzir urođene osobine, sve kvalitetniji i intezivniji rad s našim ljubimcima, njihovu sposobnost učenja iz raznih sitaucija, mogućnost generacijskog prijenosa znanja i sve bolje životne uvjete koje im omogućavamo, možemo očekivati i kod životinja porast inteligencije u budućnosti, te će biti zanimljiv njihov napredak i usvajanje novih znanja.
Dokazano je da imamo više neurona u mozgu od ostalih sisavaca, produktivnije moždane čelije, a samim time bolju percepciju, pamćenje i razmišljanje.
Utjećemo li na njihov prirodni razvoj?

 

Tomislav Šoić

tra 30
Discover Your Pet Secret – Pet Secret store in Zagreb

Couple of days ago we were guests at an opening of the Pet Secret store in Zagreb, a…

tra 28
Istraživanje prirode na konjima – Ivana Tilošanec

Ima li išta ljepše od provođenja slobodnog vremena u prirodi? To je još posebnije kada…

Comments

Add a comment

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment
    keyboard_arrow_up